Se schody se dnes setkáváme v podstatě denně. Najdeme je v každé budově, a pokud nemají atypický styl či rozměry, tak jim v podstatě ani nevěnujeme pozornost. Není tedy divu, že si mnohdy ani neuvědomíme, že v podstatě každé z nich je opatřeno zábradlím, zvláště ta modernější. Pravdou je, že zábradlí na schodiště je dnes něčím, co dokonce přikazuje stavební zákon. Ten jasně říká, že jím musí být opatřeno každé schodiště, bez ohledu na to, kde se nachází. Samozřejmě to neplatí například pro jeden malý schůdek, avšak jakmile se jedná o klasické schody, musíme jej tam nainstalovat.

venkovní kovové schody

To samozřejmě při stavbě znamená další náklady. Je tedy jen pochopitelné, že se mnozí ptají, proč je něco takového vůbec přikázáno. Statistiky však ukazují, že k tomuto nařízení existují skutečně velmi dobré důvody, které není dobré ignorovat. Tím hlavním a nejdůležitějším je samozřejmě bezpečnost. Ta se zábradlím zvýší skutečně astronomicky. Pomůže nám totiž nejen ve chvíli, kdy se nám například zamotá hlava, abychom se měli čeho chytit a nespadli, ale také když nám uklouzne noha nebo zkrátka budeme příliš blízko okraje. A něco takového rozhodně nelze brát na lehkou váhu.

klasické domovní schodiště

Ovšem bezpečnost není jediným důvodem. Dalším důležitým faktorem je usnadnění výstupu i sestupu a podpora, kterou ocení zvláště lidé s pohybovými problémy. Asi není třeba říkat, že zvláště staří lidé mohou mít se schody problémy. Mnozí z nich by se do nich bez zábradlí nedostali, o chůzi ze schodů, která může být ještě nepříjemnější, ani nemluvě.

Lze tedy velmi dobře pochopit, proč je vyžadováno. Někdy jej využil téměř každý z nás, ať už jsme zdravotně v pořádku či nikoliv. Zvláště při výstupu do vyšších pater nám totiž umožňuje šetřit síly, které již budou docházet i zdravému člověku v kondici. Proto bychom je měli vždy instalovat i tehdy, pokud by to přímo nepřikazoval zákon.